handdator

Visa fullständig version : Baggbodykarna testar: Ursuit Heavy Light Rescue FZ


Martin
2006-07-15, 11:10
Många har hört talas Heavy Light-dräkten och de som använder dräkten har sällan något negativt att säga om den. Nej, tvärtom så brukar man bara höra positiva erfarenheter om denna skaldräkt av trilaminat. Håller den måttet? Vi bestämde oss för att hårdtesta den ibland annat Lummelundagrottan på Gotland och i de många gruvorna som vi dyker i runt om i Sverige.

Torrdräkten levereras som standard med en ficka på högerbenet men man kan även få med två fickor. Dyker du mycket eller har du en lite udda kroppsbyggnad så kan det vara värt att få den uppsydd efter din kropps mått. Det kostar ca 1000:- extra och få den måttsydd och en extra ficka går loss på ca 1200:- Våra dräkter är inte specialsydda utan är av standardmodell och vi har själva limmat dit en extra ficka.

/gallery/files/2/IMGA1630_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=382)Passformen är mycket bra och dräkten sitter förvånansvärt bra både i och ur vattnet. Armarna är sydda i en speciell båge som gör att man har full rörlighet även när man ska vara och pilla på kranarna bakom nacken. När du squeezar dräkten kraftigt under vattnet så bildas det mycket små veck över hela kroppen och den känns mera bekväm än de ofta lite mera tjocka/stelare skaldräkter jag provat tidigare.

Knäskydden är inte de bästa vi sett men de ger att bra skydd tillsammans med dubbelt trialminat tyg som täcket frän ovansidan på knäet ner till bootsen. Ett plus med lite tunnare knäskydd är att det blir smidigare att röra sig under vattnet.

Det dubbla tyget i armbågarna, baken och på benen är mycket bra. Det är delar som slits lite mera och detta ger ett mycket bra skydd utan att inskränka på rörligheten. Dräkten tål mycket stryk och sannolikheten att man ska få hål på den är mycket liten. Även om tyget är mycket tunt och smidigt så verkar det som att det står emot revor och slitage långt över våra förväntningar.

Reflexerna är bra placerade och gör att man syns både under och ovan vattnet. Vi har haft problem med reflexer tidigare vid tex. Fotografering och filmning då det ofta blir för starka reflexer som bländar kameran. Dessa reflexer har hittills fungerat både vid filmning och fotografering.

Skor i neopren fungerar mycket bra och ger den där extra värmen som man ofta behöver. Det som eventuellt saknas är en lite stabilare sula. Lite tjockare och styvare material och gärna att den går upp lite vid hälen. Ett stort plus är den lilla klacken som finns på hälen som gör att fenremmen sitter på plats och som samtidigt fungerar som ett stöd när du ska dra ur foten ur skorna.

Huvan i neopren sitter skönt och täcker ansiktet som den ska. Inga problem med läckage av kallt vatten utan den håller vattnet utanför och värmen kvar där den ska vara. Reflexerna sitter placerade från nacken och hela vägen fram på huvan.

En sak som jag reagerade positivt på när jag först öppnade min nya dräkt var lagningskittet som medföljde. Lagningslappar, paraffin**** och talk, allt man behöver för att vårda sin dräkt. Lagningslapparna är mycket snabba att lägga på. Det enda du behöver göra är att dra av skyddstapen, placera lappen över hålet och sedan rullar du över den några gånger med en flaska eller liknande. Sådär, klart att dyka direkt utan långa torktider på illaluktande lim.

Förvaringssäcken är praktisk att ha med både för säker förvaring och när man är ute på resande fot. En lite tråkig sak är att Urisuit märket släpper ganska fort om man inte är varsam med påsen..

Hängslen är både bekvämt när man dyker och när man går omkring på land. Det håller dräkten på plats och får den att sitta rätt och bekvämt i alla lägen. Detta borde finnas på alla dräkter…

D-ringarna på sidan har vi inte hittat någon användning för. Jag vet inte vad de har för funktion men i vårt fall klipptes dessa bort före första dyket.

Svirvlande inloppsventil är något som borde sitta på alla dräkter. Ett plus är också att inloppsventilen sitter skyddat så att inte dräkten plötsligt börjar fyllas med luft då du simmar igenom en trång passage och trycker bröstet mot bergväggen.

Frontzipdragkedjan är bra placerad och lätt att komma åt i både öppet och låst läget. Frontzipkedjan kan vara ett alternativ till kissventil och gör att man kan utföra sitt behov enkelt och snabbt utan att behöva ta av sig sin utrustning. Systemet med en extrakedja som skyddar torrdräktskedjan är något som vi grottdykare uppskattar. Den yttre kedjan är ett fullbordat skydd mot vassa stenar och annat som kan skada den lite mera ömtåliga undre kedjan. Denna skyddskedja är något vi saknat länge och vi hoppas att den är här för att stanna.

Dräkterna har för oss fungerat mycket bra under de ca 80 dyk vi gjort (mest grottdykning, gruvdykning och något vak). Deras smidighet både under och över vattnet är det bästa vi har provat. Kvalitetsmässigt står de sig mycket bra och det bara några få detaljer som man kanske skulle vilja ändra på. Slitstyrkan är över vår förväntan och dräkterna har visat sig klara av de allra tuffaste proven på slitstyrka. Funderar du på att köpa nytt så tveka inte att prova den under ett dyk. Det är ett lockande köp och priset är definitivt inte avskräckande!

Mera info finns på: www.ursuk.com (http://www.ursuk.com)