handdator

Visa fullständig version : Jakten på pumpstationen..


Nicklas
2010-03-18, 15:10
Plötsligt försvann sikten för att mycket partiklar från taket lossnade i denna gamla del av gruvan…


2001 när vi var och isklättrade i gruvan tog vi oss till nya områden där vi aldrig varit förut. Här hittade vi rester av gamla byggnationer som låg insvepa i den vackra isen. Dessa visade sig vara en gammal stånggång, ett gamaldags kraftöverföringsystem som fortfarande var i ganska bra skick. Vi följde denna så långt vi kunde över hala sluttande rum. Till slut gick den ned i vattnet, eller genom isen som var på vattnet. Här kunde vi inte komma längre. Vi kunde ana strukturerna av en pumpstation nere under isen. Den verkar vara i väldigt bra skick, skyddad från temperaturförändringa, vind och framför allt skyddad från mänsklig påverkan. Detta är en fantastisk upptäck, den enda välbevarade pumpstationen kvar från den tiden.
I området hittade vi verktyg såsom tätningsbrickor av läder, träkolvar, smidda stansningsverktyg för packningarna mm. Vi måste på något sätt ta oss dit!

/gallery/files/6/_8017420_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=1379)

2010
Efter att i flera år försökt hitta vägen fram till pumpstationen under vattnet tror vi nu att vi är på rätt väg. När vi dök i ett område vi inte varit i på länge kom vi in i en okänd del.. Gruvan ändrade helt karaktär, plötsligt försvann sikten för att mycket partiklar från taket lossnade. I denna gamla del av gruvan var det mycket mer avlagringar på botten, väggar och tak. Sediment hängde likt spökskägg längs väggarna och på golvet. Storleken på orterna var betydligt mindre än de varit hittills. Allt kändes plötsligt mycket kusligare men samtidigt otroligt spännande. Vi simmade sakta framåt och kom in i ett rum med mycket konstruktioner. De stora trästockarna som satt i ett schakt under oss var troligtvis bjälklag till ett golv för länge sedan. Träet hade anorlunda färg, om det påverkats av bakterier eller tiden tand vet vi inte. Vi simmade vidare och kom till ett annat schakt med en enorm trästege i, säkert 8 meter lång, större än vad vi någonsin sett tidigare i gruvan. Uppåt i schaktet såg vi en träplatå som vi inte vet hur stabil den är. Vi vågade inte dyka in i schakten ifall platån rasar. Därför kommer vi nästa gång att ha med en extra flaska med luft som vi öppnar i schaktet så att luften bubblar upp och visar om konstruktionerna är stabila eller inte. Helt klart är att vi är inne i en mycket gammal del av gruvan och chanserna att hitta pumpstationen ökar för varje meter…

/gallery/files/6/DKschakt_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=1378)