handdator

Visa fullständig version : Tech Diving 2006


Nicklas
2006-11-28, 10:03
Baggbodykarna var på TECH DIVING 2006 och representerades av Nicklas Myrin och Joel Brynielsson. Vi visade filmer och bilder i samband med fikapauser och luncher. Intresset var stort och många hade frågor om var våra filmer utspelar sig. Detta var ett mycket bra möte bland tekniska dykare och många bra disskussioer ägde rum. Föreläsnigarna var fantastiska!

---

/gallery/files/6/BBOD2techdiving2006_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=826)

På seminariet pratade storheter som Don Shirly, Michael Waldbrenner och Bernie Chowdhury. Nedan kommer en liten sammanfattning om vad de pratade om.

Dr Fred Hocker var värd för seminariet. Han är marinearkeolog och ”director of the Vasa research”. Han jobbar alltså på Vasa museet i Stockholm och har sedan tidigare stor erfarenhet av arkeologisk utgrävning under vattnet.

/gallery/files/6/BBOD6techdiving2006_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=830)

Don Shirley berättade om dödsolyckan i samband med Boesmangat expeditionen. En tragisk olycka som hände då de skulle hitta och ta upp kroppen från en dykare som försvann för ca 10 år sedan.

Björn Hagberg och Johan Candert berättade om tre vrak i östersjön som blev sänkta tillsammans med flera tusen flyktingar. Det är en gravplats och historien har glömts bort av allmänheten. Historien togs upp till ytan i och med detta föredrag.

Dr Bruce Wienke berättade om dekomprimering och heliumdykning.

Michael Waldbrennner från EKPP berättade om grottdykutforskning. Han är en av den som leder tekniskt dykning idag. Han berättade mycket intressanta saker om tekniker, utrustning och tankesätt. Han pratade mycket om återandningsapparater och hur de använder dem. Han blev även överlycklig över Baggbodykarnas grottkalender 2006.

/gallery/files/6/BBOD7techdiving2006_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=831)

Bernie Chowdhury berättade om en tragisk olycka men en far och en son. Den historien präglar även hans bok ”Lessons from the last dive”. Olyckan berodde som ofta på flera faktorer men framför allt att på att de dök trots att de inte kände sig riktigt till mods. Det man kan lära sig av detta är att lyssna på sina egna signaler och verklig lyssna om folk runt omkring avråder dig från att göra dyket.

Åke Larsson berättade lite om återandningsapparater och det blev sedan en ”workshop” med RB´s . Vi fick klämma, känna och fråga.

/gallery/files/6/BBOD4techdiving2006_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=828)

Dr Alf Brubakk berättade om sin forskning om dykarsjuka.

Mark Dougerty berättade om incidenten i Plura och svårigheterna med att planera denna operation. Nicklas från Baggbodykarna visade en film från själva operationen som var tillägnad den förolyckade och det blev en känslomässig stund för alla men framför allt för hans vänner som var på besök från Norge.